2010. augusztus 23., hétfő

68. szín: Éjszakáink

Mostanában többen is kérdezték tőlünk, hogy Erik átalussza-e az éjszakákat. Persze ez a téma sokkal fontosabb lenne nekünk, ha nem velünk aludna, mert akkor az éjszakai evések fárasztóak lennének.
Amíg vártuk Eriket, több könyvben is olvastunk a témáról. Az egyik megközelítés szerint minél korábban rá kell szoktatni a gyereket arra, hogy éjszaka minél hosszabbakat aludjon. De még ez az elmélet is úgy írja ha jól emlékszem, hogy ha 5 órát alszik egyhuzamban a baba, az már átalvásnak számít (ez azt hiszem a köztudatban azért nincs így benne). Az általunk követett megközelítés szerint ha a baba a szülőkkel alszik, akkor nincs gond az éjszakai szoptatásokkal - ez eddig be is jött. És hogy miért jó, hogy éjszaka is eszik a pici? Egyrészt azért, mert így folyamatosan kap "kakaót" ahhoz a fontos agytevékenységhez, amit éjszaka végez, másrészt pedig azért, mert a tejtermelésért felelős, prolaktin nevű hormon jobban termelődik éjszaka, azaz az éjszakai szoptatásokkal könnyebben biztosítható az is, hogy legyen elég tej. Szóval nem kell erőltetni a hosszú alvást, hagyni kell, hogy a pici maga találja ki, mikor akarja átaludni az éjszakákat.
Az együtt alvásnak egyébként van még egy előnye. Mivel így az éjszakai és a nappali alvások egészen különböznek egymástól, a baba hamarabb meg tudja különböztetni az éjszakát a nappaltól.
Visszatérve a kérdésre: átalussza-e Erik az éjszakákat? Igen is, meg nem is, de talán inkább igen. Általában minden éjszaka van egy hosszabb, legalább 4 órás alvása, ráadásul az evésekhez nem szokott rendesen felébredni, félálomban elintézi a dolgot. Tegnap éjjel például 5,5 órát aludt egy huzamban, végül én hamarabb ébredtem fel, mint ő, mert már azt hittem, kidurran a cicim (bocs a naturális részletért). És jelentem, az altatás tegnap és ma is egész egyszerűen zajlott: masszázs, fürdés, kis nyűgösködés, befekvés az ágyba anyával, evés, gagyarászás, mosolygás aztán alvás. Tegnap este mindketten bealudtunk, lehet, hogy én hamarabb dőltem ki, mint Erik. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése